De ce un video sau o poză primește mai multe like-uri pe Facebook decât pe un blog?

Orice fotograf a observat asta: o poză furată de cineva și publicată pe Facebook obține mai multe like-uri decât dacă e publicată pe site-ul fotografului și linkul e pus pe Facebook. Asta e valabil și pentru bloggeri, vloggeri sau alți creatori de conținut.

Explicația tehnică ar fi că e mai ușor să se propage. Dai mai ușor share și like în platformă, teoretic, deși pașii sunt aceiași, utilizatorul parcurge tot 2-3 clickuri pentru a da share articolului.

Dar nu e vorba doar de o explicație tehnică aici, ci și de una umană. Foarte umană. Știți povestea cu cazanul din iad nepăzit de nimeni pentru că, dacă un român încearcă să ajungă sus, 10 îl trag înapoi? Cam așa e și aici. Sună trivial, și este trivial, dar oamenii nu vor să dea share și like pentru că ei cred că astfel creatorul de conținut face bani. Preferă să dea share și like unui care fură conținutul de la creator.

Și exemple pentru a susține această teorie sunt cu nemiluita. Sunt zeci de pagini pe Facebook care fac fix asta, fură conținut, în ciuda creatorilor (pentru că “video is the next big thing”, Facebook nu are nici un interes să suspende paginile astea care fură), care își văd munca apreciată, dar nu pot profita de ea.

Sigur, nu există studii pe tema asta, încă.

Și mai e ceva: creatorii de conținut sunt scârbiți de ce se întâmplă. Și așa YouTube, de exemplu, plătea prost, acum sunt și furați. Conținutul ce poate fi furat se împuținează și, la fel cum oamenii au plecat de pe Vine (care era foarte mare în SUA acum un an) când s-au săturat de notoriosul dat din umeri al Twitter de fiecare dată când reclamau un furt, la fel vor renunța, treptat, să mai publice materiale online.

 

social-media

Add Comment